University of Helsinki

Name

Learning centre Aleksandria

Description

University of Helsinki

Year

2005

Size br-m²

5 500

The new Alexandria university building is a paradise for e-learning with 700 workstations reserved for students. A colourful new addition creates a gateway between the existing Porthania and University of Helsinki Student Library, forming an enclosed, weatherproof connection network between the different university buildings. The southwest facing window walls made it possible to implement two light wells, which ensure sufficient natural light for all floors. One of the light wells opens to the interior space between the new and old building and the courtyard of the neighbouring plot. This light serves as a connecting link between the Student Library and the Learning Centre.

The project also included renovation work in the adjacent existing buildings. Unnecessary corridors and partition walls were demolished, along with a central elevator. The original wooden doors, colours, and decorations in the adjacent existing office corridors were preserved.