Renovation and Extension, 2017 invitational competition, first place.

Name

Kuopio museum

Description

Renovation and Extension, 2017 invitational competition, first place.

Client

City of Kuopio, Tilapalvelut

Year

2020

Size br-m²

4500

This extension functionally and programmatically connects the Kuopio Museum of Cultural History, the Museum of Natural History, and the library.

The Kuopio Museum is a historically listed building designed by J.V. Strömberg and completed in 1907. To restore it to its original character, the fire department wing from the 1960s was demolished. Openings in the building’s western façade and the shop of the tower were also restored.

A new construction entrance hall connects to the original museum’s main exhibition spaces, the adjacent library building (designer Matti Hakala, 1967), and a new space for changing exhibitions. The addition removes the existing boundary between the museum and the library. In connection with the lobby, there are customer service facilities, a museum shop, educational spaces, and a museum café on the site of the former fire station equipment hall.

The original museum exhibition spaces are now accessed through the new exhibition hall. The temporary exhibition space, located in the extension immediately above the entrance, can be separated from the other museum spaces as needed. This windowless “black box” exhibition space is uninterrupted by structure and is equipped with the latest exhibition technology.

The museum’s workspaces, photography, and exhibition design are located on the third floor of the extension. Loading, storage, and exhibition construction facilities are located in the basement.

In the cityscape, the extension is an independent piece of architecture in a historically layered block. The exhibition building rises between the lavish architecture of the early 20th century and the disciplined, structured architecture of the 1960s in this new cultural quarter. The white, reticulated facades of the exhibition building, which hover over the glass entrance floor, create a light architectural impression.